dzidziusiowakraina.pl

Blog tematyczny o parentingu, zdrowiu i tematyce lifestyle.

Dziecko

Chrupki kukurydziane dla dzieci – zdrowa przekąska i alternatywa dla chipsów

Chrupki kukurydziane dla dzieci – zdrowa przekąska i alternatywa dla chipsów

Dzieciaki uwielbiają chipsy, paluszki, batony i wszelkiego rodzaju słodycze. Jednak wiadomo, że w dużych ilościach są one niezdrowe, niekorzystnie wpływają na zęby i cały organizm. Jest jednak zdrowy zamiennik, którym są chrupki kukurydziane.

Chrupki kukurydziane dla dzieci – świetna alternatywa dla chipsów

Chipsy są przekąską, która na dobre zagościła w wielu domach. Są spożywane przez dorosłych i dzieci w bardzo dużych ilościach. Jednak każdy wie, że przygotowuje się je na głębokim oleju, zawierają dużo kalorii i ogólnie nie są polecane dla dzieci. Można je z powodzeniem zastąpić zdrową przekąską, po którą dzieciaki będą sięgać z radością. Chrupki kukurydziane jak sama nazwa wskazuje, są zrobione z kukurydzy. W składzie nie znajduje się nic innego. Nie ma dodatkowych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Dostępne są w kształcie długich paluchów lub nieco krótszych chrupek. Mogą być spożywane samodzielnie jako przekąska lub znakomicie nadają się do różnego rodzaju past. Nie zawierają dużo kalorii, a co ważniejsze nie wpływają negatywnie na zęby. Szczególnie u maluchów, którym wyrzynają się pierwsze zęby, są polecane, gdyż podczas gryzienia masują niejako dziąsła, niwelując przy tym ból.

Chrupki kukurydziane z dodatkami

Oryginalne chrupki kukurydziane przygotowywane są jedynie z dwóch składników, mąki kukurydzianej i wody. Obecnie jednak w sklepach można znaleźć różnego rodzaju smakowe chrupki, które niekiedy mają w składzie konserwanty lub wzmacniacze smaku. W wielu wersjach można znaleźć dodatkowo sól, czekoladę, wiórki kokosowe czy aromaty. Dlatego podczas zakupu chrupek kukurydzianych dla dzieci należy baczną uwagę zwrócić na etykietę i dokładnie zapoznać się ze składem. Jeśli będą w nich wypisane barwniki spożywcze czy wypełniacze, to mogą one powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Bardzo istotną kwestią dotyczącą chrupek kukurydzianych jest fakt, że nie zawierają one glutenu. Nadają się zatem dla alergików i dzieci chorujących na celiakię. Naturalne chrupki kukurydziane dla dzieci na pewno sprawdzą się podczas grypy żołądkowej lub w trakcie stanu zapalnego. Są one lekkostrawne i nie zalegają długo w jelitach.

Chrupki kukurydziane jako przekąska nie tylko dla dzieci

Najczęściej tego typu produkt jest wybierany jako zdrowa przekąska dla dzieci. Jednak dorośli także z powodzeniem mogą sobie między posiłkami otworzyć opakowanie chrupek kukurydzianych. Nie zawierają one dużo kalorii, cukrów i soli, a do tego są pyszne. Zamiast chipsów, paluszków, czy ciasteczek są one doskonałą alternatywą dla osób, które lubią przekąsić coś smacznego.

Udostępnij