dzidziusiowakraina.pl

Blog tematyczny o parentingu, zdrowiu i tematyce lifestyle.

Parenting

Jak powinna być przygotowana kasza jaglana dla niemowlaka?

Jak powinna być przygotowana kasza jaglana dla niemowlaka?

Kasza jaglana dla niemowlaka w ostatnim czasie cieszy się dużym zainteresowaniem. Warto mieć na uwadze, że kasza jaglana jest składnikiem wielu różnorodnych posiłków. Ponadto możesz ją podać po 6 miesiącu życia malucha.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • kiedy podawać kasze jaglaną niemowlakowi
  • jak powinna być przygotowana kasza jaglana dla niemowlaka
  • jakie są zalety kaszy jaglanej
  • do czego można jeszcze użyć kaszy jaglanej

Zobacz także: Przeliczanie witamin i jego znaczenie

Kasza jaglana dla niemowlaka – kiedy można podawać?

Kasza dla niemowlaka może być jednym z pierwszych posiłków, którego może spróbować twoje dziecko. Nie musisz długo nad tym rozmyślać, ponieważ możesz zrobic to już w 6 miesiącu.

Kasza jaglana dla niemowlaka jest najdelikatniejsza i dodatkowo bezglutenowa. Sposobów przygotowania jest dużo. Trzeba jednak pamiętac o tym, aby przed gotowanie dobrze ją przepłukać w gorącej wodzie lub uprażyć przy pomocy patelni (do mometu, gdy zacznie mieć orzechowy zapach). Potem wystarczy ugotować kaszę niemowlakowi, można to zrobić na dwa sposoby. Na wodzie lub z dodatkiem mleka (tu już dowolnie krowie lub roślinne).

kasza jaglana dla niemowlaka

Przygotowanie kaszy jaglanej dla niemowlaka

Wiele fantastycznych posiłków można wyczarować z odpowiednio przygotowanej kaszy jaglanej. Należy pamiętać, że jest to idealny produkt zbożowy dla niemowlaka, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą i świetne właściwości. Już w 6 miesiącu życia dziecka można kaszę jaglaną wprowadzić do diety. Sytuacja wygląda bardzo podobnie w przypadku innych produktów zbożowych. Szczególnie dobrze smakuje kasza jaglana z dynią oraz aromatycznymi dodatkami.

Kasza powstaje z prosa, które zawiera wiele ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że proso jest kilka razy bardziej odżywcze od żyta oraz pszenicy. Należy pamiętać, że wcześniejszej obróbki wymaga kasza jaglana. Trzeba koniecznie pamiętać, że kaszy jaglanej nie powinno się gotować w plastikowych woreczkach. Czasami w sklepach jest dostępna w takiej formie, ale wtedy lepiej wysypać ją z woreczka i ugotować w wodzie. Warto mieć na uwadze, że plastikowe woreczki mogą zawierać bisfenol A, czyli substancję, która ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Sprawdź też: Niedobór żelaza u dziecka – przyczyna i dieta

Kasza jaglana dla niemowlaka – zalety spożywania

Na terenie Polski obowiązuje zakaz sprzedaży oraz produkcji butelek do karmienia niemowląt, które zawierają ten składnik. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to jedyne ograniczenie w Unii Europejskiej dotyczący tej substancji. Przed gotowaniem kaszę powinno się przełożyć na sito, żeby opłukać ją z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Później należy porządnie przelać kaszę jaglaną wrzątkiem. Wystarczy zagotować wodę w czajniku i następnie polać nią kaszę.

Warto dodać, że kasza jaglana ma naturalną gorycz, która nie wszystkim może odpowiadać. Swoją naturalną goryczkę traci dopiero po takich zabiegach. Wiele pysznych dań można wyczarować z kaszy jaglanej. W Polsce bardzo popularne są gofry z kaszy jaglanej oraz budyń jaglany. Warte polecenia są także kulki jaglane, które przypominają mocno tradycyjne Rafaello. Kasza jaglana doskonale też zagęszcza zupy typu krem. Może być wykorzystana także do przygotowania krupniku. Pierwszą kaszą, którą spróbuje dziecko może być właśnie kasza jaglana. Może być także podawana osobom chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Zawiera też duże ilości witaminy E, a do tego jest bardzo smaczna i lekkostrawna. Kasza jaglana ma też bardzo wysoką zawartość żelaza pochodzenia roślinnego i zawiera krzemionkę.

kasza jaglana dla niemowlaka

Co jeszcze możesz przygotować z kaszy jaglanej?

Kasza dla niemowlaka nie powinna być twoim ograniczeniem. Można ją wykorzystać także przy wielu innych pysznych potrawach. Budyń jaglany, gofry z kaszy jaglanej oraz kulki jaglane (podobne do rafaello), to tylko kilka przykładów na wykorzystanie kasza. W zupach jest wykorzystywana jako zamiennik makaronu lub słuzy jako zagęszczacz. Najlepiej jest jednak dodać ją, podczas gdy przygotowujemy krupnik.

Jednak pamiętaj o tym, że na końcu ty podejmujesz decycje. Możesz wykorzystać nasze pomysły, a także wymysleć coś samemu. Zawsze warto byc kreatwynym i nie ograniczać się do instrukcji czy porad. Wykorzystaj to następnym razem, kiedy będziesz używać kaszy jaglanej w kuchni.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *