dzidziusiowakraina.pl

Blog tematyczny o parentingu, zdrowiu i tematyce lifestyle.

Parenting

Jak powinna być przygotowana kasza jaglana dla niemowlaka?

Jak powinna być przygotowana kasza jaglana dla niemowlaka?

W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kasza jaglana dla niemowlaka. Warto mieć na uwadze, że kasza jaglana jest składnikiem wielu różnorodnych posiłków.

Przygotowanie kaszy jaglanej

Wiele fantastycznych posiłków można wyczarować z odpowiednio przygotowanej kaszy jaglanej. Należy pamiętać, że jest to idealny produkt zbożowy dla niemowlaka, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą i świetne właściwości. Już w 6 miesiącu życia dziecka można kaszę jaglaną wprowadzić do diety. Sytuacja wygląda bardzo podobnie w przypadku innych produktów zbożowych. Szczególnie dobrze smakuje kasza jaglana z dynią oraz aromatycznymi dodatkami. Kasza powstaje z prosa, które zawiera wiele ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że proso jest kilka razy bardziej odżywcze od żyta oraz pszenicy. Należy pamiętać, że wcześniejszej obróbki wymaga kasza jaglana. Trzeba koniecznie pamiętać, że kaszy jaglanej nie powinno się gotować w plastikowych woreczkach. Czasami w sklepach jest dostępna w takiej formie, ale wtedy lepiej wysypać ją z woreczka i ugotować w wodzie. Warto mieć na uwadze, że plastikowe woreczki mogą zawierać bisfenol A, czyli substancję, która ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Zalety spożywania kaszy jaglanej

Na terenie Polski obowiązuje zakaz sprzedaży oraz produkcji butelek do karmienia niemowląt, które zawierają ten składnik. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to jedyne ograniczenie w Unii Europejskiej dotyczący tej substancji. Przed gotowaniem kaszę powinno się przełożyć na sito, żeby opłukać ją z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Później należy porządnie przelać kaszę jaglaną wrzątkiem. Wystarczy zagotować wodę w czajniku i następnie polać nią kaszę. Warto dodać, że kasza jaglana ma naturalną gorycz, która nie wszystkim może odpowiadać. Swoją naturalną goryczkę traci dopiero po takich zabiegach. Wiele pysznych dań można wyczarować z kaszy jaglanej. W Polsce bardzo popularne są gofry z kaszy jaglanej oraz budyń jaglany. Warte polecenia są także kulki jaglane, które przypominają mocno tradycyjne Rafaello. Kasza jaglana doskonale też zagęszcza zupy typu krem. Może być wykorzystana także do przygotowania krupniku. Pierwszą kaszą, którą spróbuje dziecko może być właśnie kasza jaglana. Może być także podawana osobom chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Zawiera też duże ilości witaminy E, a do tego jest bardzo smaczna i lekkostrawna. Kasza jaglana ma też bardzo wysoką zawartość żelaza pochodzenia roślinnego i zawiera krzemionkę.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.