dzidziusiowakraina.pl

Blog tematyczny o parentingu, zdrowiu i tematyce lifestyle.

Parenting

Jakie są zboża bezglutenowe?

Jakie są zboża bezglutenowe?

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się zboża bezglutenowe. Trwała nietolerancja na gluten jest określana jako celiakia.

Nietolerancja glutenu

Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że gluten to białko, które znajduje się w ziarnach jęczmienia, żyta oraz pszenicy. Należy pamiętać, że jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym oraz genetycznym. Organizm reaguje wtedy agresywnie na własne tkanki. Skutkuje to oczywiście degradacją jelitowych kosmków i powstawaniem w jelicie cienkim małych wypustek. Wśród najczęstszych objawów można wymienić wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunkę. Warto dodać, że za pomocą testów DNA można wykryć tę chorobę. Pszenicy powinny stanowczo unikać osoby z celiakią, jeśli nie chcą doświadczyć nieprzyjemnych objawów tej choroby. Należy też unikać innych zbóż, które zawierają gluten, nawet jeśli występuje on w małych ilościach. Dieta bezglutenowa tylko wydaje się skomplikowana, ale w rzeczywistości można znaleźć wiele zbóż, które potrafią świetnie zastąpić pszenicę. Warto też podkreślić, że zboża z glutenem smakują podobnie co zboża bez glutenu. Ryż jest idealnym przykładem zboża, które nie zawiera glutenu. Ryż dziki oraz ryż brązowy to świetne zamienniki dla klasycznych kasz. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest bardzo odżywcza. Warto mieć świadomość, że otrzymywana jest z łuskanego ziarna prosa. Jest polecana osobom, które stosują dietę bezglutenową i lekkostrawną. Do tego jest zasadotwórcza, więc na organizm działa odkwaszająco. W składzie ma również krzemionkę, która ma pozytywny wpływ na stawy oraz włosy. Jednocześnie ma też dużo minerałów oraz antyoksydantów.

Rodzaje zbóż bezglutenowych

Komosa ryżowa jest również bardzo popularna. Wykorzystuje się ją często w kuchni wegańskiej. Posiada nie tylko miedź i fosfor, ale także pełnowartościowe białko. Warto dodać, że ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem zastępuje ziemniaki oraz kasze. Jest to także bardzo dobra alternatywa dla ryżu. Specjaliści też ją polecają, ponieważ zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Dla celiaków w pełni bezpieczna jest także kasza gryczana. Dodatkowo ma wiele węglowodanów oraz białka bezglutenowego. Jest też polecana osobom, które chcą trochę urozmaicić swoją dietę. Znaczne ilości minerałów to główna zaleta kaszy gryczanej. W składzie ma również witaminę E, która jest niezwykle silnym antyoksydantem. Kasza gryczana niepalona jest uznawana za najlepszą. Ma najwięcej składników odżywczych, ponieważ jest najmniej oczyszczona. Można śmiało powiedzieć, że naturalnie bezglutenowa kasza kukurydziana jest idealna dla dzieci. Jest bardzo smaczna oraz szybka w przygotowaniu. Warto mieć na uwadze, że wytwarzana jest z ziaren kukurydzy i uczula niezwykle rzadko. Jest to nie tylko dobre źródło witamin, ale również węglowodanów. Najważniejsze jest oczywiście urozmaicanie diety. Chodzi przede wszystkim o to, żeby stosować różne rodzaje zbóż bezglutenowych. Posiłki powinny być zbilansowane i zawierać wiele wartości odżywczych. Ryż oraz kaszka kukurydziana jest polecana dzieciom.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.